Puberteten

Puberteten är en utveckling som alla genomgår för att gå från barn till vuxen. Samtidigt kan denna period i livet vända upp och ned på allt som tidigare kändes naturligt och invant.

Det kan dyka upp tankar och känslor som du inte haft tidigare. Både sådana som känns bra och sköna men också tankar som gör dig låg och deppig. Du kan känna dig extra trött och känslosam under puberteten eftersom din kropp utvecklas både psykiskt och fysiskt.

För de flesta börjar puberteten mellan 10-13 år och pågår i 5-6 år. Det gäller gäller alla människor, men för en del börjar utvecklingen tidigare eller senare. Om du funderar över detta kan du prata med skolsköterska, skolkurator, ungdomsmottagning eller dina föräldrar.

Kroppen utvecklas

Våra kroppar ser olika ut och fungerar på olika sätt, även om alla går igenom puberteten så är vi alla lika och olika på samma gång. Under puberteten växer och förändras din kropp extra mycket. Penis och vagina växer och förändras. Du kanske tänker på mer sex än tidigare, känner lust i kroppen och en ökad vilja att onanera mer eller funderar över hur sex och onani går till.

Den egna kroppen kan kännas främmande när den förändras och tankar på om du ser "rätt" ut och funderingar om du utvecklas som du ska kan uppstå.

Under den här tiden i livet kan det också bli extra tydligt om du känner dig obekväm med den kropp du fötts i eller det kön du tilldelats vid födseln.

Även om allt det som sker är en utveckling alla genomgår kan det uppstå frågor. Till ungdomsmottagningen kan du komma med vilka funderingar som helst.

Du är välkommen!